13 Şubat 2012 Pazartesi

SUSHİ, SUSHİ, SUSHİ

Yemek yapmaya bayılıyorum.. Öyle ki; eşim; 'Yemek yapmak senin için terapi gibi bence' diyor. Yemek yaparken mutlu olduğum belli oluyormuş =) Yalnız ben öyle kurufasülye pilav tarzı klasik yemekler yerine daha farklı lezzetler denemeyi seviyorum. Farklı ülkelerin mutfağından seçtiğim, evdeki malzemeye uygun tarifleri, özellikle izin günüm olan Pazarları deniyorum. 3 hafta önce yaptığım 'Sushi' de onlardan biri.

 İlk yediğimde her ne kadar sevmemiş, 'Bir daha da asla yemem' demiş olsam da, eşim sayesinde sevmeye başladım. Hatta aklıma gelince canım çekmiyor da değil =)

Ve kendi Sushi mi kendim yaptım.. Eşim Amerika'dan Türkiye'ye kesin dönüş yaparken yosununu getirmiş. 2 yıldır duruyordu evde. Eğer evde yosun yoksa, pazı yaprağından da yapılabiliyormuş. Denemedim ama denemeye değer bence..

İşte ev yapımı Sushi tarifi:

MALZEMELER:
3 adet Nori (sushi yosunu)
1,5 su bardağından biraz fazla sushi pirinci (Yoksa kırık pirinç de olur)
Yarım çay bardağı Pirinç Sirkesi
1 adet büyük salatalık (İnce uzun dilimlenmiş)
1 adet avokado (İnce uzun dilimlenmiş)
100 gram somon Füme (Fileto) ya da Yengeç Sumuri ya da Ton balığı (Somon ve yengeç tavsiye ederim)
1 yemek kaşığı kavrulmuş susam
Yarım yemek kaşığı tuz
Bir bambu servis

Yanında servis etmek için:
Vasabi (Japon yaban turbudur, acı olduğu için tercihe bağlı)
Soya sosu (Olmazsa olmaz)
Zencefil turşusu (Yoksa önemli değil)
YAPILIŞI:
Öncelikle pirincimizi nişastası iyice gidinceye kadar 7-8 kez yıkıyoruz. Daha sonra Üzerine Yarım yemek kaşığı tuzu ve Yarım çay bardağı pirinç sirkesini döküp, üzerine kaynar su ekleyip, 20 dakika kadar bekletiyoruz. Sonra tencereye alıp 3,5 su bardağı kadar sıcak su döküp, o suyla biraz lapa gibi oluncaya kadar pişiriyoruz. İsterseniz çok az daha tuz ekleyebilirsiniz. Pirincin suyunu iyice çekmesi lazım. Pirinç pişince geniş bir kapa alıp iyice soğumasını bekliyoruz. O soğurken bir yandan avokado ve salatalığın kabuğunu soyup ince ince uzunlamasına doğruyoruz. Bir taraftan da susamları yağsız tavada kızarıncaya kadar kavuruyoruz. Sushi yosununu Bambu servisimize yerleştiriyoruz. Üzerine önce ince tabaka her yerini kaplayacak kadar soğuyan pirincimizi koyuyoruz. (Pirinci alırken elimizi pirinç sirkesine batıracağız hem yapışmaması için hem tat vermesi için) Ortasına balıklardan herhangi bir çeşidini yerleştiriyoruz. Sonra ince doğranmış 2-3 parça avokado ile 3-4 parça salatalıkları balığın üzerine koyuyoruz. En son olarak da üzerine biraz susam serpiyoruz. Ve bambuyla birlikte çok sıkmadan, çok gevşek de bırakmadan sarıyoruz. Sardıktan sonra 6 eşit parçaya bölüyoruz.
Bir başka şekli de; Aynı malzemeleri önce susam, üzerine pirinç, pirincin üstüne yosun, yosunun ortasına yine balık, salata, avokado şeklinde sarıyoruz. Bu kez pirinçler dışarıda oluyor. Üzerine yine güzel görünsün diye az susam serpebilirsiniz.

Not: Sushiyi yerken mutlaka soya sosuna batırın. Yanında acı severler için vasabi ve dilerseniz zencefil turşusu tüketebilirsiniz.

AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder