30 Mayıs 2012 Çarşamba

ÇİĞ BÖREK TARİFİ

Çiğ börek, çocukluğumun yemeği.. Okuldan eve gelip annemin mutfakta çiğ börek yaptığını görmek, günün güzel geçmesi için bir sebepti benim için. Güzel yemeklerle gelen mutluluk.. Kalbe giden yol belki gerçekten de mideden geçiyordur.. Şimdi küçük görünen sevinçler, eğer siz de küçükseniz, gözünüzde kocaman büyüyebiliyor. Aynı sevinci oğlum da yaşasın isterim. Okuldan eve geldiğinde, onun en sevdiği yemekleri pişirip, iştahla yediğini görmek, dünyanın en güzel duygularından olsa gerek..

Çocukluğu peşi sıra gelir insanın arkasından... Eğer şanslıysanız ve Allah güzel bir çocukluk bahşettiyse size, ileriki yıllarda eşiniz ve çocuğunuz da bir o kadar şanslı olacak demektir.. Sizi mutlu eden her şey, sevdiklerinize sunacağınız bir güzellik olarak dönüp duracaktır hayatınızda.. Rabbim güç kuvvet verdiği sürece, oğlumun da en az benimki kadar güzel bir çocukluk geçirmesi için çalışacağım.. Dünyadaki bütün çocukların en büyük şansı, anne ve babasıyla birlikte büyümek olsun inş.

Ve beni taaa çocukluğuma sürükleyen çiğ börek,, dün pişirdim seni, afiyetle de yedik, hatta fazla kaldın, sabah kahvaltıda da eşimle tükettik, bittin kalmadın, ama bana çok şey hatırlattın =)

İŞTE ŞİP-ŞİPİDAK ÇİĞ BÖREK MALZEMELERİ (6 ADET BÖREK)
3 su bardağı un
1 yumurta
aldığı kadar su
tuz

İÇ HARCI:
150 gram kıyma
1 orta boy soğan
bir miktar maydonoz
karabiber, pul biber, tuz

 YAPILIŞI:
-Öncelikle unun ortasını açıp, yumurtamızı ve bir miktar suyumuzu koyuyoruz (Suyu az az ekleyin ki, kıvamını tutturabilin) hamurun kulak memesi yumuşaklığında olması gerekiyor. İyice yoğurduktan sonra, verdiğim ölçüden hamur 6 eşit parçaya bölünebiliyor, bezeler şeklinde hamuru bölüp, üzerine sofra bezi örtün ve bu şekilde en az 15 dakika bekletin.

-Hamur beklerken diğer yandan iç harcını hazırlayın. ince doğranmış soğan ve maydonozu kıymayla karıştırıp, baharatlarını ekleyin.

-Dinlenmiş olan hamurları, merdane ve yapışmasın diye bir miktar un yardımıyla bir yemek tabağının ölçüsünde ince bir şekilde açıyoruz.

-Yarısına kıyma harcımızı koyup, diğer yarısını aynı resimdeki gibi üzerine kapatıyoruz.

- Bütün hamurları aynı şekilde hazırladıktan sonra bol ve kızgın sıvıyağda önlü arkalı kızartıyoruz.

- Çeri domates ve ayran eşliğinde servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun..

2 yorum:

  1. canım benim ellerine sağlık ne tesadüftürki bende dün arkadaşlarımıza yaptım bizde bir çırpıda yedik tükettik hatta dediğin gibi sabaha bile kaldı ama kalanı biz değil bizim prenses yedi :) bir eskişehirli annenin kızı olarak sana anneannemin tarifini vereyim canım hamurunu suyla ve yumurtayla değilde sadece yoğurt ile yoğur kase yoğurt olursa daha iyi olur sevgiler canım

    YanıtlaSil
  2. Aaa ilk kez duydum, sadece yoğurtla yoğrulabildiğini.. Bir dahaki sefere mutlaka o şekilde deneyeceğim canımcım. Çok teşekkürler püf nokta için.. ;))

    YanıtlaSil