22 Mayıs 2012 Salı

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR

Daha önce alıp, oğlumun sebze yemeklerinin içine doğrayarak koyduğum enginarı, kendim için sadece 1 kere pişirdim o da güzel olmadığından bir daha denemedim. Ancak geçen gün eşim birden canının enginar çektiğini söyleyip satın alınca, internetten enginar tariflerini araştırıp birini dün akşam denedim. Çok çok lezzetli oldu. İlk denediğim tarifle arasında dağlar kadar fark vardı.. Ama maalesef oğlum yemek istemedi.. Eşimle ben yedik.. Enginarın şimdi tam mevsimi. Birçok da faydası var. Tavsiye edilir..

 MALZEMELER:
3 enginar
Garnitür (Havuç, Bezelye, patates)
1 çay bardağı zeytinyağı
1 soğan
1,5 kesme şeker
1 miktar tuz
Yarım limon
1 su bardağı su
Dereotu (süslemesi için)

YAPILIŞI:
-İnce ince doğradığımız soğanları yarım çay bardağı zeytinyağıyla kavuruyoruz.
 -Soğanlar hafif pembeleşince içerisine bir miktar tuz ile daha önce haşladığımız garnitürü koyup 1 dakika karıştırıyoruz. (Garnitürü hazır da kullanabilirsiniz, Ancak garnitürü koyduktan sonra dikkatli karıştırın ki ezilmesinler ve 1 dakikayı geçmesin)
-Ardından bir kasede, kalan yarım çay bardağı zeytinyağını, yarım limonu, kesme şekerini ve tuzu karıştırıyoruz.
-Limonla ovaladığımız enginarları tencereye alıp, üzerlerine garnitürlerimizi dolduruyoruz.
-Hazırladığımız limonlu sosu enginarların üzerlerine gezdiriyoruz.
-1 su bardağı suyu tencerenin kenarından tencereye boşaltıyoruz.
- Kapağını açmadan 20-25 dakika boyunca pişiriyoruz.
-Enginarların suyu tükenip altlarında yağ kalınca altını kapatıyoruz
-Üzerlerine dereotu doğrayarak servis yapıyoruz. (Dereotu mutlaka olsun, çok güzel tat veriyor)



ENGİNARIN FAYDALARI:
* Enginar son derece faydalı ve değerli bir besin. Diğer sebzelerden farklı olarak, yüksek oranda protein ve karbonhidrat içerir. Vitamin ve mineral açısından da son derece zengindir.
* Düşük yağ içeriği nedeni ile de, diyet dostu bir sebzedir.
* En sert maddelerin bile sindirilmesine yardımcı olan “sinarin” isimli madde enginarda bulunur.
* Karaciğer, safra kesesi, böbrekler ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur.
* Yağların sindirimin ve absorbe edilmesini de sağlayan Enginar, adeta bağırsakları yıkayarak, temizler.
* A,D, D2, B6 ve C vitaminleri açısından zengin olan enginar; beyin yorgunluğunu giderir.
* Yüksek protein içeriği nedeniyel kalp adalelerini kuvvetlendirir.
* Üre ve kolestrolü düşürerek kalbin rahat çalışmasını sağlar.
* Enginar, kandaki şekeri düşeren bu değerli sebze, şeker hastaları için de çok faydalıdır.
* Mide ve bağırsakları dezefenkte eder.
* Vücuda canlılık verir.
* Karaciğeri korur, karaciğer hastalıklarının daha çabuk iyileşmesini sağlar
* Böbrek ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur.
* Sindirimi kolaylaştırır.
* Kandaki şeker oranını ayarlar, kolestrolü düşürür.
* Kalp sağlığı için faydalıdır
* İshali keser ve önler.
* Kanı temizler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder